Ervaringsverhaal Anja

“Het helpt me om de rust te vinden in een drukke periode in mijn leven.”

Ervaringsverhaal van Anja , was opgenomen in de  Sint Maartenskliniek

Even voorstellen
Mijn naam is Anja. Ik ben 41 jaar en de reden dat ik opgenomen ben in het revalidatiecentrum van het Sint Maartenskliniek is dat ik op 31 juli een motorongeluk heb gehad. Hierbij ben ik op mijn rechterzij gevallen. Ik had mijn sleutelbeen gebroken, mijn schouderblad gebroken en er was een botje onder mijn knieschijf gebroken. Ik ben op 26 augustus opgenomen in het revalidatiecentrum en dat is nu 14 weken geleden.

Oefening

Activiteitentherapie tijdens de revalidatie
Tijdens de revalidatie periode kwam ik ook bij de afdeling activiteitentherapie terecht. Hier begon ik met het maken van een kleischaal. Tijdens het boetseren kon ik de grove motoriek in de rechterhand oefenen. Dit had veel succes! Het ging steeds beter om ook met mijn rechterhand de klei te kneden. Verder vond ik het fijn om van niets toch naar iets te komen. Ik was nooit creatief geweest voordat ik opgenomen werd. Nu heb ik een heel andere kant van mezelf leren kennen! Ik heb in de schaal zelfs een bloem getekend en de schaal is geglazuurd. Hij is prachtig geworden.

Toen de schaal klaar was (deze staat nu thuis op de tafel te pronken) ben ik begonnen met het maken van een ketting. Dit was om de fijnere motoriek in mijn rechterhand te oefenen. Ik heb thuis een pedicuresalon en moet erg fijn met mijn handen kunnen werken. Ik vond het dus ook erg belangrijk om dit te proberen en te oefenen.

Het knippen en draaien bij het maken van de ketting lukte in het begin bijna niet. Ook bij de ergotherapie kon ik de pitten niet uit een appel snijden en naarmate ik verder oefende lukte het steeds beter! Gelukkig maar, dit betekende ook dat ik waarschijnlijk ook weer mijn vak als pedicuurster later weer op zou kunnen pakken!

 Hobby voor thuis

Na het maken van de ketting heb ik besloten om dit thuis ook verder te gaan doen. Ik heb er al wat spullen voor gekregen. Hierna ben ik gaan schilderen op doek. Dit vond ik in het begin maar niks, maar het ging best goed! Ik heb 2 schilderijen van bloemen gemaakt. Dit zou ik thuis ook wel verder willen gaan doen, maar dit is wat enger om alleen te doen.

Nu ben ik van mozaïek een dienblad aan het maken. Ik begon met 2 olifanten erop te mozaïeken en later heb ik er nog een boom en gras aan toegevoegd. Het is dus helemaal mijn eigen ontwerp! Daar ben ik wel trots op! Dit was ook weer iets waar ik de kracht in mijn handen mee kon trainen. In het begin lukte het me bijna niet om stukjes tegel te knippen met een nijptang. Nu gaat het heel goed, door het oefenen. Met deze techniek zal ik thuis ook zeker verder gaan!

 Ontspanning, positieve invloed

Belang van activiteitentherapie tijdens de revalidatie:
Ik vond het fijn om in een rottijd ook iets positiefs te maken. Je krijgt complimenten omdat je iets moois aan het maken bent. Dit is ook belangrijk voor de verwerking van alles wat er op je afkomt na zo’n zwaar ongeluk. Je hele leven staat op zijn kop! Het geeft ontspanning, ik vergeet de tijd steeds. Dat is fijn omdat er overal bij de therapiën veel van je verwacht wordt, hier kom je even tot rust en je bent toch bezig! Het is zeker therapeutisch omdat achter elke techniek wel een doel zit om bv je krachten te vergroten of te werken aan de motoriek.

Hoe gaat het nu
Nu is het zover dat ik met ontslag naar huis mag. Ik kom dan nog wel therapieën volgen in de dagbehandeling. Hier wil ik zeker ook activiteitentherapie in hebben, dit heeft me zoveel positiefs gebracht en ik kan de afleiding erg goed gebruiken. Het helpt me om de rust te vinden in een drukke periode in mijn leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Werkgroep Activiteitentherapie Activiteitenbegeleiding Revalidatie Resocialisatie Reïntegratie